Trening rahločutnega starševstva

trening_starsevstvaTreninga rahločutnega starševstva je strokovno zasnovan program, v katerem so straršem predstavljena in v prakso prenesena sodobna spoznanja na področju razvojne psihologije, teorije navezanosti, nevropsihologije, psihoterapije in družinske terapije. Starši, ki se vključijo v trening rahločutnega starševstva, okrepijo svoje vzgojne kompetence in razvijajo pozitiven stik z otrokom. Spoznavajo različne vzgojne stile in metode, otrokove razvojne značilnosti in potrebe, učinkovito se spoprijemajo z morebitnimi občutki lastne nemoči ali krivde ob otrokovih težavah, učijo nekaterih tehnik za pomirjanje otrokovih stisk (npr. trema, strah, socialna fobija, izbruhi jeze ali trme …) po Sieglovi metodi za celostni razvoj otrokovih možganov. Hkrati si ovrednotijo tudi svoj napor, ki ga vlagajo v odnos z otroki.

V programu redno spremljamo doživljanje staršev v zahtevnejših vzgojnih situacijah in učinkovitost uporabljenih pristopov v praksi. Starši tako lahko vseskozi spremljajo razvoj svojih šibkejših področij in skupaj z voditeljem programa načrtujejo nadaljnji osebni razvoj v vlogi starša. Prav tako skozi celoten proces načrtno spremljajo vpliv lastne učne izkušnje na otrokovo doživljanje in vedenje. Ker gre za intenzivno učno izkušnjo, starši skozi igre vlog tudi praktično spoznavajo možnosti odzivov v posameznih zahtevnejših življenjskih situacijah.

Udeležba na treningu je brezplačna, saj ga v okviru programa »Večgeneracijski center Posavje« financirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Evropski socialni sklad, Občina Sevnica in generalni sponzor Družinskega inštituta Zaupanje, podjetje HESS. K vključitvi so vabljeni starši, ki so za tovrstno delo ustrezno motivirani in lahko zagotovijo redno prisotnost pri izvajanju aktivnosti (2x mesečno po 3 ure v ponedeljkovem popoldanskem terminu). Program vodi zakonski in družinski terapevt Damijan Ganc, ki ima 10-letne izkušnje na področju izvajanja družinske, partnerske in individualne terapije. Je avtor knjige »Izzivi očetovstva po ločitvi« ter več znanstvenih in poljudnih člankov na področju starševstva, vzgoje, duševnega zdravja in medosebnih odnosov.

Informacije o programu in prijave: info@zaupanje.net, GSM: 041/77-22-45

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več