Individualna, zakonska in družinska terapija

V terapijo se lahko vključi posameznik, par ali družina, ki se želi spoprijeti s svojo čustveno ali medosebno stisko v varnem odnosu z relacijskim družinskim terapevtom. Terapevtska soba in odnos s terapevtom za vključene predstavlja varen prostor za pogovor o svojem doživljanju, čustvih, odnosih in želenih spremembah.

Relacijski terapevt je v terapevtskem odnosu nekdo, ki se zanima za notranji svet udeležencev terapije in jim s svojimi rahločutnimi odzivi ter strokovnim znanjem pomaga k boljšemu spoznavanju lastnih čustev in k ozaveščanju notranjega modela odnosov, ki ga nosijo s seboj. Skupaj z uporabniki želi razumeti, zakaj prihaja do stiske in kako se z njo čim bolj učinkovito spoprijeti.

Izhodišče relacijskega družinskega modela je predpostavka, da je posameznikovo čustvovanje, mišljenje in vedenje, življenjska situacija in morebitna stiska, v kateri se znajde, izraz globlje izkušnje odnosov, ki so posameznika zaznamovali v preteklosti. Cilj individualne, zakonske oz. družinske terapije po tem modelu je zato posamezniku pomagati prepoznati vpliv in moč preteklih izkušenj, dobiti uvid v model odnosov, iz katerega prihaja in ki v veliki meri vpliva tudi na njegove sedanje odnose. Relacijska družinska terapija pomaga posamezniku razgraditi nefunkcionalne čustvene in vedenjske vzorce, ki so bili potrebna obramba pred bolečimi odnosi v preteklosti, danes pa predstavljajo oviro k bolj polnemu doživljanju odnosov. Pomembno težo pri tem ima ozaveščanje in predelava zanikanih bolečih čutenj (strahu, jeze, sramu, žalosti, gnusa …), s katerimi se mora posameznik srečati in jih s pomočjo varnega odnosa integrirati v svoje življenje, saj ta čutenja v neozaveščeni in nepredelani obliki vdirajo v odnose, ki jih vzpostavljamo. Nevropsihologija s svojimi odkritji pri raziskovanju možganov v zadnjih letih potrjuje prepričanje, da so globlje spremembe v odnosih resnično mogoče vse do pozne starosti in da lahko ob močni motivaciji ter s strukturiranim delom na sebi kdorkoli, ne glede na starost, spol ali pretekle izkušnje, razvije bolj kakovostne in osrečujoče medosebne odnose.

 
 

Terapija je namenjena tistim, ki so v stiski zaradi:

  • različnih težav v medosebnih odnosih
  • doživljanja psihičnega, fizičnega in spolnega nasilja,
  • odtujenosti v partnerskem odnosu
  • težav pri vzgoji otrok
  • izgube svojcev, osamljenosti
  • različnih oblik zasvojenosti
  • ločitve, nezvestobe
  • izgube delovnega mesta
  • drugih čustvenih in medosebnih stisk

Družina, par oz. posameznik se srečuje s terapevtko/tom enkrat tedensko po 50 minut, terapevtski ciklus pa traja 12 srečanj oz. 3 mesece in se lahko po potrebi enkrat ali večkrat ponovi. Pogoj za terapijo je, da so udeleženci sposobni rednega udeleževanja srečanj, pri zakonski/partnerski terapiji se predpostavlja udeležba obeh partnerjev, pri družinski terapiji pa je zaželena udeležba vseh članov družine.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več